donderdag 3 september 2009

Inmaak


Het is weer de tijd van het oogsten en inmaken van fruit. Nu hebben wij slechts een paar fruitbomen en struiken, maar dit jaar is de oogst wel zeer overvloedig. Samen met het fruit dat ik krijg van mijn zus uit haar tuin, levert dit toch ettelijke kilo's fruit op.


Omdat je toch niet altijd confituur kan maken, heb ik me een stoomontsapper aangeschaft. Om sap te maken. En omdat het gepasteuriseerd is, is het ook nog eens lang houdbaar.


Ik heb uit drie kilo druiven al drie kilo sap gehaald en uit 2 kilo appelen ongeveer 1,25 liter.


Dan heb ik nog ettelijke kilo's mirabellen verwerkt tot confituur en ook ingemaakt in bokaal.


Staat nog op de planning; nog meer druivensap, druivengelei en druiven opgelegd in zoete wijn, pruimenconfituur, appelsap en appelgelei.


Ik weet wat doen de komende tijd.


3 opmerkingen:

sophie zei

Hallo Katie,
Zelf heb ik een druif staan met heel veel vruchten en zou graag zelf sap maken. Wat kost zo'n stoomontsapper en waar kan je die kopen?
PS: mooie site!

Katie zei

Ik heb de ontsapper hier in de lokale natuurwinkel gekocht. Het is wel een duur stuk: 92 euro. Misschien dat hij elders goedkoper is, maar ik had geen zin om te gaan zoeken.

Hij gaat hier wel veel gebruikt worden, dus had ik het er wel voor over. Je moet toch íets doen met al dat fruit.

Mme Zsazsa zei

TOF!