donderdag 9 oktober 2008

Taart met peren, walnoten en Gorgonzola

Onlangs zag ik op een programma op de BBC ("What to eat now") een recept voor een taartje met peren en kaas. Er kwam ook nog room en ei aan te pas, zoals bij een quiche.


Die room en dat ei, dat leek me maar niks in combinatie met de peer. Maar de combinatie van peer en kaas, dat stond me wel aan.

Dus ben ik eens gaan nadenken en deze taart met peer, walnoten en Gorgonzola is het resultaat van dat denkwerk.


Ingrediƫnten:
- Een paar peren, geschild, ontdaan van klokhuis en in 8 gesneden
- Een eetlepel suiker
- Een eetlepel boter
- Een handvol walnoten
- Gorgonzola (of een andere blauwe kaas)
- Bladerdeeg-taartbodem
- Havervlokken

Bak de stukken peer in de boter en suiker tot ze mooi gekarameliseerd zijn. Neem de stukken peer uit de pan en laat even afkoelen (giet de karamel uit de pan over de peren).

Leg het bladerdeeg in de taartvorm en bestrooi de bodem met de havervlokken. Dat slorpt het sap op dat uit de peren komt. Leg er dan de stukken peer op, al dan niet dagpansgewijs. Betrooi met de walnoten (die ik een beetje in stukjes breek). Leg er schijven Gorgonzola over (over brokkel de Gorgonzola er overheen).

Zet in een voorverwarmde oven (200°) tot het bladerdeeg mooi gebakken is, dat duurt ongeveer een half uur.

Deze taart kan zowel warm, lauw als op kamertemperatuur gegeten worden.

Smakelijk

1 opmerking:

Anoniem zei

Die ga ik zeker proberen! De combi peren/blauwschimmelkaas is een topper en als ik me rep, kan ik nog een paar walnoten redden van onze honden...