Ik eet graag pizza. Jaren geleden had ik al een paar pogingen gedaan om zelf pizza te maken. Helaas waren de resultaten niet zoals ik het voor ogen had. Ze waren niet slecht, maar toch ook niet hoe het moest zijn. Geen krokante bodem, te veel of te weinig beleg, beleg dat te gaar was of niet gaar genoeg, ....
Diepvriespizza's bleken ook niet echt wat het moest zijn. Eetbaar, dat wel, maar niet echt heel lekker. De afhaalpizza was meestal veel te vettig, druipend van de olie en met een overdreven laag kaas erop. Enkel bij een goede italiaan at ik lekkere pizza.
Maar nu heb ik het gevonden. Nee, de pizza is nog steeds niet helemaal perfect, maar het komt in de buurt, dicht in de buurt. En de pizza is snel klaar, fastfood dan, maar dan van "echt" voedsel.
Benodigdheden:
- Pizzabodem: deze kan je zelf maken, maar ik koop ze.
- Tomatensaus: zelfgemaakt of uit een bokaal
- Allerhande beleg: op de pizza op de foto heb ik uien (in halve maantjes gesneden), rode paprika (in reepjes gesneden), ansjovis, artisjokharten en mozzarellakaas gelegd. Maar uiteraard zijn de mogelijkheden quasi eindeloos.
- Een pizzabakplaat: dit is niet essentieel, maar ik vind dat dit een krokantere bodem geeft dan een gewone bakplaat.
- Beetje olijfolie om de plaat in te smeren, maar ook om nog een beetje over de pizza te druppelen
- Een hete oven: ik verwarm de oven voor op 275° met de grill aan, hoger gaat niet. Maar als je oven nog heter kan, doe gerust.
Werkwijze:
- Smeer de bakplaat in met olijfolie en leg er het deeg op. Besmeer met wat tomatensaus (niet teveel, het moet een heel dun laagje zijn) en laat aan de rand ongeveer een cm deeg sausloos.
- Gooi er je beleg op. Druppel er dan wat olijfolie over.
- Zet in de oven, niet te dicht bij de grill want dan verbrandt de bovenkant vooraleer de bodem gaar is, maar ook niet te laag in de oven.
- Laat bakken, maar houdt de pizza goed in de gaten. Deze verbrandt voor je het weet.
- Haal uit de oven.
Smakelijk!
donderdag 3 juli 2008
Pizza
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Dat kan geen toeval zijn! Ben een paar weken geleden ook begonnen met zelf pizza's te maken, maar wel degelijk met zelfgemaakt deeg. Trouwens: van een kilo bloem maak je 5 pizzabodems en je kan het deeg blijkbaar invriezen. Recept gekregen van een Sardijnse collega, nadat we nog nagenietend van de herinnering aan Corsicaanse vakantiepizza's zaten bij te kletsen. Als dat niet recht aan de bron is... De eerste hebben in elk geval veel succes gehad. Nu nog eens afwachten wat het ingevroren deeg doet...
Een reactie posten