maandag 2 maart 2009

Brood bakken

Reeds geruime tijd bak ik zelf ons dagelijks brood. Niet de zondagse pistolets, dat gaat me voorlopig te ver.

Een hele tijd geleden vertelde Mme Zsazsa over de "brood-in-de-pan" methode. Deze methode werkt zeer goed, maar Alles Kan Beter. En dus heb ik een paar kleine wijzigingen aangebracht in de broodbakmethode en de ingrediënten.

De ingrediënten:
- 750 gram bloem (ik neem meestal een mengeling van speltbloem en tarwebloem, soms ook wat roggebloem erbij)
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel (lopende) honing
- 1 blokje verse gist of 4 zakjes (van 11g) droge gist
- 380 ml water op kamertemperatuur

De werkwijze:
Zet de oven aan op 230° om voor te verwarmen. Meng de bloem met het zout. Voeg de honing bij het water en meng goed. Brokkel er dan de gist bij en weer heel goed mengen. Laat 10 minuten staan (mijn theorie is dat hierdoor de gist begint te werken).

Giet na 10 minuten het gistmengsel op de bloem. Laat weer 10 minuten staan. Ondertussen leg je een genereus bebloemde handdoek in een kom.

Meng na 10 minuten het gistmengsel met de bloem tot je een deeg krijgt. Daarna het deeg nog een tiental minuten goed kneden tot het elastisch wordt. Rol het deeg in bloem en klop daarna de overtollige bloem er goed af. Leg het deeg op de handdoek in de kom en vouw de handdoek dicht. Laat 45 minuten rijzen op een warme plaats.

Na 45 minuten zet je een pan of pot mét deksel in de oven. Let op dat de pot bestand is tegen een temperatuur van 230°.

Je neemt het deeg uit de kom en laat het op het aanrecht vallen. Hierdoor wordt de lucht uit het deeg geslagen. Strooi nog wat bloem op de handdoek. Leg het deeg terug op de handdoek in de kom, let op, met dezelfde kant naar beneden. Handdoek terug dichtvouwen en weer 45 minuten laten rijzen op een warme plaats.

Na 45 minuten neem je de pot uit de oven en leg je het brood erin. Zorg ervoor dat de onderkant (die dus op de handdoek in de kom lag), nu vanboven ligt. Snijdt het deeg in met een scherp mes. Deksel op de pot en in de oven voor 40 minuten.

Veertig minuten later zet je de oven uit, neemt het deksel van de pot en laat het brood nog 5 minuten in de oven staan.

Neem het brood uit de oven en laat afkoelen.

Smakelijk!


Edit: ik gebruik dit soort pot om mijn brood in te bakken:

2 opmerkingen:

Candy in Wonderland zei

Doe je er echt 4 zakjes droge gist in? Is dat niet wat veel?

Katie zei

Awel, ik heb zowel met drie als met vier zakjes gist geprobeerd en de vier zakjes gaven net iets beter resultaat.

Maar ik blijf experimenteren en misschien vind ik binnenkort wel een ideaal recept met drie zakjes gist.

't Is allemaal een kwestie van uitproberen, nietwaar.